ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η εταιρεία μας είναι σε θέση να αναλάβει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Ανάπτυξης, Δ/νση Περιβάλλοντος, Πολεοδομία, Δήμος, Πυροσβεστική, ΕΥΔΑΠ, Υγειονομικό κ.τ.λ.), για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων όπως:
- Βιοτεχνιών
- Επαγγελματικών Εργαστηρίων
- Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
- Εκπαιδευτηρίων / Φροντιστηρίων
- Συνεργείων Αυτοκινήτων
- Αποθήκες Τροφίμων
- Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων
- Άδειες Λειτουργίας Καταστημάτων
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ
Το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ είναι ένα έγγραφο που στο εξής θα πρέπει να συνοδεύει κάθε ακίνητο και αποτελεί την ενεργειακή του ταυτότητα. Περιέχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ενεργειακή κατανάλωση του ακινήτου ενώ ταυτόχρονα το κατατάσσει σε μία από τις ενεργειακές κατηγορίες Α+ έως Η.
Το ενεργειακό πιστοποιητικό συνοδεύουν προτάσεις παρεμβάσεων για τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου.
Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων σύμφωνα με το Ν.3919/2011 δεν καθορίζεται βάση νόμιμης αμοιβής, αλλά προκύπτει από ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτήτη και μηχανικού.
Η LYSIS IKE είναι ενταγμένη στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ, και στελεχώνεται με επιθεωρητή Β’ τάξης. (Α.Μ.: 4616 )
ΜΕΛΕΤΕΣ – ΕΠΙΒΛΕΨΗ Η/Μ
Η εταιρία LYSIS IKE στον τομέα των κτηριακών έργων εκπονεί μελέτες και επιβλέψεις των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων .
Συγκεκριμένα αναλαμβάνουμε:
- Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.
- Μελέτες εφαρμογής.
Οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες που εκπονεί η εταιρεία αφορούν κτιριακές εφαρμογές κάθε είδους και πολυπλοκότητας (supermarket, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, κτίρια γραφείων και κατοικίας, βιομηχανικά κτίρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργείων κ.α.).
Αναλυτικότερα οι μελέτες Η/Μ εγκαταστάσεων που αναλαμβάνονται είναι:
- Θερμομόνωσης
- Εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης
- Ενεργειακής Απόδοσης κτηρίων
- Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις
- Ψυκτικών φορτίων
- Εγκαταστάσεων καύσιμου φυσικού αέριου.
- Εγκαταστάσεων ύδρευσης, αποχέτευσης.
- Ανυψωτικών συστημάτων
- Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ισχυρών ρευμάτων
- Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ασθενών ρευμάτων
- Πυροπροστασίας
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ
Η LYSIS I.K.E διαθέτει επιθεωρητή ανελκυστήρων του Διαπιστευμένου Φορέα Ελέγχου QMSCERT με σκοπό να αναλάβει την διεκπεραίωση της διαδικασίας πιστοποίησης για κάθε τύπο ανελκυστήρα .
Οι επιθεωρήσεις των ανελκυστήρων αφορούν στη διενέργεια τόσο αρχικών όσο και περιοδικών ελέγχων για την εξασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Η εξακρίβωση της καλής κατάστασης των ανελκυστήρων από Ανεξάρτητο Κοινοποιημένο Φορέα Ελέγχου αποτελεί επίσημη νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση ( ΦΕΚ 2604Β/2008)
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2604/Β/2008:
- Νέοι ανελκυστήρες που εγκαθίστανται σε κτίρια με άδεια οικοδομής μετά την 01/07/1999 υπόκεινται στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 95/16/ΕΚ και των προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 81-1, 2 /1998 (απαιτείτε σήμανση CE)
- Εγκατεστημένοι ανελκυστήρες χωρίς στοιχεία νομιμότητας οφείλουν να Πιστοποιηθούν έως 31.12.2012.
- Ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης και για τους οποίους έχει παρέλθει τριακονταετία από την ημερομηνία εγκατάστασης τους , οφείλουν να Πιστοποιηθούν έως 31.12.2010.
- Οι υπόλοιποι ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης οφείλουν να Πιστοποιηθούν έως 31.12.2011.
- Επισημαίνεται ότι όλοι οι ανελκυστήρες που έχουν πιστοποιηθεί, θα πρέπει να επανελέγχονται περιοδικά από Κοινοποιημένο Φορέα Πιστοποίησης κάθε 1 έως 6 χρόνια ανάλογα με την χρήση του κτιρίου.
- Σε ανελκυστήρα που λειτουργεί χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό ελέγχου προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.
Ο έλεγχος και πιστοποίηση του ανελκυστήρα από Κοινοποιημένο Αρμόδιο Φορέα Ελέγχου (ΕΣΥΔ) εξασφαλίζει το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας και μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος.
Κατά την πιστοποίηση ελέγχονται όλα τα κρίσιμα συστήματα ασφαλείας του ανελκυστήρα σας και βεβαιώνονται τυχόν ελλείψεις και αποκλίσεις από τους ισχύοντες κανονισμούς ώστε να αποκατασταθούν.
Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας
Η ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας σύμφωνα με τον Ν. 3850/2010 είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο.
Ο Τεχνικός Ασφαλείας της Lysis IKE :
- Ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων πραγματοποιώντας ελέγχους των εργασιακών χώρων για την εύρεση ανασφαλών καταστάσεων αλλά συγχρόνως και ανασφαλών ενεργειών.
- Επιβλέπει την εφαρµογή των µέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και πρόληψης των ατυχηµάτων.
- Επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
- Επιβλέπει τις συνθήκες εργασίας και µεριµνά για τη βελτίωσή τους.
- Παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συµβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέµατα σχετικά µε την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχηµάτων.
- Συντάσσει/Αναθεωρεί γραπτή Εκτίµηση Επαγγελματικού Κινδύνου και τη θέτει στη διάθεση του εργοδότη.
- Ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων (διερεύνηση συμβάντων), να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων.
- Καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδοµετρείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας, γραπτές υποδείξεις των οποίων ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαµβάνει γνώση ενυπογράφως.
- Ο Τεχνικός Ασφάλειας τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.
Net Metering
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη για το net metering (Aυτοπαραγωγή με συμψηφισμό στις 30/12/14) έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να βάλουμε ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι μας ή την επιχείρησή μας προκειμένου να παράγουμε τη δική μας καθαρή και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο για ιδία χρήση (και όχι για πώληση).
Το net metering είναι μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας από φωτοβολταϊκά . Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά με ταρίφα (feed-in tariff), στα συστήματα net metering ο συμψηφισμός παραγώμενου και καταναλισκόμενου ρεύματος είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι “λογιστικός” (σε €).
Ο αυτοπαραγωγός net metering χρεώνεται την διαφορά Απορροφώμενης (Α) – Εγχεόμενη (Ε) ενέργεια εφόσον είναι θετική (αν είναι αρνητική δεν χρεώνεται – το περίσσευμα το “χαρίζει”).
Το net metering αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με μία αντλία θερμότητας για παράδειγμα.
Συγκεκριμένα, η Απόφαση προβλέπει τα εξής:
- Αυτοπαραγωγή στη Μέση και Χαμηλή Τάση.
- Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών.
- Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
- Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
- Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες)
- Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.
- Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.
ΑΥΤΟΝΟΜΑ – ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Τα Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα είναι η απάντηση σε θέματα ρευματοδότησης όταν για οποιοδήποτε λόγο το δίκτυο της ΔΕΗ δεν εξυπηρετεί. Απομακρυσμένες περιοχές και εξοχικά σπίτια είναι περιπτώσεις όπου ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα καλύπτει ανάγκες σε ρεύμα και παρέχει ανεξαρτησία και οικονομία.
Τα αυτόνομα συστήματα πέρα από την ηλιακή ενέργεια μπορούν να εκμεταλλευτούν και την αιολική οπότε και ονομάζονται αυτόνομα υβριδικά συστήματα.
Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (panels) μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και με τη χρήση ενός ρυθμιστή φόρτισης αποθηκεύεται στις μπαταρίες. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε έναν μετατροπέα (inverter) ώστε το συνεχές ρεύμα που παράγεται να μετατραπεί σε εναλλασσόμενο, που είναι το ζητούμενο για όλες τις συσκευές καθημερινής χρήσης.
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα παρέχει ρεύμα σταθερής τάσης, είναι απολύτως αθόρυβο, απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και έχει δυνατότητα απόσβεσης του κόστους του στα πρώτα χρόνια της χρήσης του.